Морков
Моркови Морков (Daucus carota L.)
Сем. Сенникоцветни - (Apiaceae)

Легенда:
Морковите са едни от най-ценните зеленчуци, подходящи за приготвяне на разнообразни ястия. Могат да се консумират сурови – като сок или настъргани в смесена салата със зеле, ряпа, целина и други.
Морковите са изключително богати на коротин – вещество то което се синтизира витамин А. Трябва да се включват ежедневно в храната, тъй като регулинат целия процес на обмяната на веществата, подпомагат растежа на организма, засилват устойчивоста на покривния епител на кожата и лигавицата и специално този на очите.
Моркови Морковите не са концентрирана храна, защото имат твърде ниско съдържание на основните хранителни съставки. Това ги прави подходящи за включване в диетите за отслабване.
Морковите имат диуретично(пикочогонно действие). Намират приложение в диетите при язва на стомаха и дванадесетопръстника, регулират храносмилането, а в народната медицина се използват капо глистогонно следство и за стимулинане на млечната секреция.
Прекумерната им употреба може да причини преходно оранжево оцветяване на дланите на ръцете и стъпалата на краката. Това се наблюдана по-често при заболявания на черния дроб, който не е в състояние да превръща големите количества каротин във витамин А.
Макар и целулозата на морковите да е лесно смилаема, когато се консумират сурови, могат да причинят усилено образунаве на газове у хора с храносмилателни смуения.
Морковите действуват алкализиращо, поради което трябва да се влючват редовно в състава на храната на възрастния човек.
От всички видове корени, морковите съдържат най-много въглехидрати. Те са зеленчук в който има много каротин, но малко от витамините С, В1, В2. Морковите, запазват Витамин С сравнително по-добре при варене или сушене, отколкото другите зеленчуци.

Описание:
Моркови Двегодишно културно растение. През първата година образува листна разетка и месест кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло. Кореноплодът е оранжев, с различна форма и големина в зависимост от сорта. Стъблото е сложен сенник с перести прицветници в основата на главните лъчи. Цветовете са бели. Плодът при узряване се разпада на две половини, покрити по резрата с шипчета.
Цъфти юли – септември.

Разпространение:

Отглежда се като зеленчуково растение с различни сортове в цялата страна. Повсеместно разпространен у нас по сухи тревисти места е дивият морков, който е с тънък, белезникав корен.

Използваема част:
Използват се плодовете и свежият кореноплод.

Химически състав:
Плодовете съдържат етерично масло до 1,6%, в състава на което влизат а-пинен, лимонен, цинеол, геранилацетат, гераниол, каротал, р-цимол, азарон, бизаболен, и други.
В кореноплода се съдържат каротеноиди: алфа-, бета-, гама-каротени, фитоен и ликопин; витамини B1, B2, етерично масло и други.

В 100 г моркови се съдържат:
Белтъчини – 0,8 г
Мазнини – 0,2 г
Въглехидрати – 8,0 г
Целулоза – 1,1 г
Вода – 89,1 г
Калории - 38,0

Витамини в мг %:
С – 4,0
В1 – 0,07
В2 – 0,06
В6 - 0,06
РР – 0,8
К – 0,0
Е – 2,6
Каротин – 13,40

Дейстие и приложение:
От плодовете на моркова е получен препарат, притежаващ спазмолитично действие. Морковът има диуретично дуйствие. В народната медизина е известен и като средство против глисти (острици).

Като източник на витамин А той е широко използван под формата на салата, сок, морковено брашно и други.
Приложен локално под формата на каша, пресният морков действува благоприятно при слънчеви изгаряния.


+добави в любими.ком
Ползвана литература:
”Билките във всеки дом” – Д. Станева, Д. Панова, Л. Райнова, И. Асенов
“Вегетарианство и суровоядство” - А. Белоречки, С. Чортанова

вижте още:
Алабаш
Бамя
Броколи
Домати
Зеле
Зеленчуци
Картофи
Карфиол
Краставица
Лук
Коментари
Добавяне на новТърсене
Само регистрираните могат да коментират!
 
< Предишен   Следващ >


Advertisement
EARN FREE Bitcoins
НАШИЯТ БИТКОЙН АДРЕС:
1D4aoG3mo8QpA9ZAC96qnhtrEUzjLSaXcz