Готварска сол
Сол Натриев хлорид (NaCl)
Легенда: 
Натриевият хлорид е сол, на която до най-голяма степен се дължи солеността на водата в моретата и океаните и на междуклетъчната течност при много многоклетъчни организми. Използва се широко като овкусител и консервант за храни.

Описание:

Натриевият хлорид, познат още като готварска сол или просто сол, е химическо вещество с химическа формула NaCl.

Заради голямата концентрация на сол Мъртво море е толкова гъсто, че някои предмети, които обикновено потъват, могат да плават на повърхността му. Хората плават спокойно, тъй като плътността им е малко по-ниска от тази на чистата вода. (Но само 8% от солта в Мъртво море е натриев хлорид, 53% е магнезиев хлорид, 37% калиев хлорид).
Натриевият хлорид е важен за живота на Земята. Повечето биологически тъкани и телесни течности съдържат известно количество сол. Концентрацията на натриеви йони в кръвта е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности. Разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция се регулира от натриеви йони.
Човекът се откроява сред другите примати с отделянето на големи количества сол чрез потене.
Повечето хора са добре запознати си използването на сол в готварството, но не и с многото ѝ други приложения - от производството на целулоза и хартия до боядисването на текстил и тъкани и производството на сапуни и миещи препарати. В страните със студен климат големи количества сол се използват за почистване на пътищата от лед през зимата.
Думи и изрази, свързани със солта идват обикновено от Римската и Гръцката цивилизации, по чието време солта все още е била ценна стока.

Химичен състав:
Солта, която се продава за консумация в наши дни не е чист натриев хлорид, както много хора си мислят. През 1911 г. за първи път към солта е добавен магнезиев карбонат, за да я направи по-сипкава. През 1924 г. за първи път са добавени много малки количества йод под формата на натриев йодид, калиев йодид или калиев йодат. Йодираната сол намалява опасността от ендемична гуша.

Натриев хлорид - Свойства:
Плътност и фаза 2,16 g/cm³, твърдо състояние
Разтворимост във вода 35,9 g/100 ml (25°C)
Точка на топене 801°C (1074 K)
Точка на кипене 1465°C (1738 K)

Рецепти от Народната медицина:
*Най-доброто средство против ревматизъм на ставите е компрес от обикновена готварска сол. Този компрес се прави така:
Взема се една чиста кърпа, намокря се с вода и от едната страна се посипва със сол, след отва намокрената кърпа се слага на болното място, върху нея се слага мушама, вълнена кърпа и всичко се превързва както при другите компреси. Компресът се сменя на всеки 4 часа, като се сменя и солта.
*При силен зъбобол може да се препоръча сол като средство, което дава прекрасни резуртати. В силен коняк се разтваря сол, докато конякът се насити. После се отпи парче памук в сместта и се слага на болния зъб. Болката престава или веднага или след смяна на няколко тампона.


+добави в любими.ком
Източници:
"Лекуване с билки" - Панайот Ноев
bg.wikipedia.org

вижте още:
Бахар
Босилек
Дафинов лист
Джинджифил
Джоджен
Канела
Копър
Магданоз
Мащерка
Оцет
Коментари
Добавяне на новТърсене
Хималайска Сол
trayan (IP:77.70.117.10) 2011-02-16 14:17:02

Хималайска кристална сол - за Енергия и Живот

Хималайска кристална сол от Zoya.bg
Само регистрираните могат да коментират!
 
< Предишен   Следващ >


Advertisement
EARN FREE Bitcoins
НАШИЯТ БИТКОЙН АДРЕС:
1D4aoG3mo8QpA9ZAC96qnhtrEUzjLSaXcz