Алое
Алое вера Алое (Aloe Vera)
Сем. Асфоделови – (Asphodelaceae)

Синоними: Столетник, Сабур.

Легенда:
Често наричано „Растение чудо“ или „Лек от природата“, Алое Вера крие много изненади. То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като Алое Алое Алое затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности Алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (Алое Вера). Древни паметници свидетелстват, че свойствата на Алое Вера са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години. През 1862 г. Георг Еберс пръв открива колко ценено е Алоето още от древността в египетски папирус. Древногръцки и римски лечители го прилагат много успешно като лечебна билка. Изследователи откриват, че това растение е познато и в китайската, и в индийската култура. Египетските царици го използват в стремежа си да постигнат идеална физическа красота, а във Филипините го смесват с мляко, за да лекуват бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан заради Алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини. Но бързият прогрес на документираната медицина на запад и преселването към райони с по-умерен климат води до намаляване на популярността и употребата на Алое Вера.
Алое има широко приложение в медицината, употребява се за производство на текстилни влакна и груби тъкани. Някои видове са декоративни.

Описание:
Вечнозелено, с изправено, викоко до 1,5 м стъбло. Листата са последователни, мечовидни, дебели, сочни, заострени към върха на стъблото. При стайни условия цъфти твърде рядко, откъдето се е създало мнението, че алоето цъфти един път на сто години. – оттам произлиза и названието му “столетник”.

Разпространение:

Тропическо растение което вирее из песъчливи и каменисти пустинни местности. У нас се отглежда като градински културно растение. Има сочни, дебели листа. За медицински цели се ицплзува растение на възраст от 3 до 5 години.

Използваема част:

Листата от които се получава пресен сок, който се стабилизира с 25 градуса спирт (може и с 12 градуса червено домашно вино).

Химичен състав:
Листата на алоето съдържат антрахинонови гликозиди, смолисти вещества, биогенни стимулатори и други.

Дейстие:
Благодарение на съдържащите се в алоето органични вещества налице е биостимулиращ, регенеративен и подобляващ съзстановянането на клетикте процес. По всяка вероятност биостимулиращото действие на алоето се дължи на активиране на ензимните процеси в организма. Предполага се, че алоето упражнява и противотуморно действие. Наличието на антрахинонови гликозиди обуславя изразения очистителен ефект в дебелите черва. Само в големи дози се наблюдава аналогично действие и по отношение на тънките черва. Много високи дози могат да предизвикат аборт или кръвоизливи. Честата употреба на препарати от алое може да доведе до появата на хемороиди. Продължителната употреба може да предизвика увреждане на паренхима на бъбреците. Има и силно епителотонично действие. Предотвратява уврежданията при радиация.

Приложение:
При запек, лениви черва, лъчеви поражения, за общо укрепване на силите при тежки хронични заболявания, след хепатит, дизентерия, хемороиди, при злокачествени заболявания, очни заболявания, трудно заздравяващи рани.

Начин на употреба:
Настъргват се 150 г свежи листа от алое и се заливат с 350 мл червено вино и 250 г пчелен мед. Сместта се разбърква и се октавя на тъмно и хладно място в продължение на 12 дни. Употребява се по следния начин: първите 5 дни – по 1 чаена лъжичка 2 часа преди ядене 3 пъти на ден, а след това по 1 супена лъжица 2 часа преди ядене 3 пъти на ден.
За външни компреси се използуват компреси, напоени с екстракт от алоето.
+добави в любими.ком
Ползвана литература:
"Наръчник по билколечение" -М. Николова, П. Маналов
”Билките във всеки дом” – Д. Станева, Д. Панова, Л. Райнова, И. Асенов
bg.wikipedia.org

Коментари
Добавяне на новТърсене
Само регистрираните могат да коментират!
 
Следващ >


Популярни български билки

Advertisement
EARN FREE Bitcoins
НАШИЯТ БИТКОЙН АДРЕС:
1D4aoG3mo8QpA9ZAC96qnhtrEUzjLSaXcz